Utsatta barn lever ofta i familjer som behöver stöd och hjälp på flera sätt. Possibilities fokus är barnen i dessa situationer, och det stöd vi ger ska vara riktat mot dem.

Vi arbetar projektbaserat – vi avsätter ekonomiskt stöd för projekt som har en början och ett slut, där ändamålet är tydligt formulerat och möjligt att följa upp. Vi samarbetar gärna med organisationer som precis som vi arbetar med att stödja barn i utsatthet. Vi samarbetar också gärna med verksamheter som inte i första hand riktar sig till barn, men som kommer i kontakt med barn i utsatta livssituationer.

Vårt fokus är alltid på barnen.

FRAMTIDA PROJEKT


Possibilities vill starta en mötesplats för barn som lever i utsatta livssituationer. En trygg plats dit barnen kan komma för att träffa trygga vuxna utanför familjen, träffa barn i liknande livssituation, få roliga upplevelser och få möjlighet att utvecklas. En plats där barnen får stärka självkänslan, lära sig nyttiga kunskaper och ha roligt tillsammans.

Det kommer att bedrivas stödverksamhet för olika grupper av barn, som till exempel barn som växer upp i dysfunktionella familjer, barn med funktionsnedsättningar eller syskon till barn med sjukdomar/funktionsnedsättningar. Vi vill också att vår lokal ska fungera som en fritidsgård dit barn som lever i en utsatt situation ska kunna komma när skolan är stängd, till exempel under helger, skollov och röda dagar. En plats där alla barn, oavsett förutsättningar, ska ha möjlighet att utvecklas till sin fulla potential.

GENOMFÖRDA PROJEKT


STÖDGRUPPER FÖR BARN SOM HAR SYSKON MED NPF-DIAGNOS

Att leva i en familj där ett barn har särskilda behov kan innebära stora påfrestningar för syskonen – barnet med diagnos kräver mycket tid och uppmärksamhet från föräldrarna, och syskon hamnar lätt i skymundan. Dessutom kan det även innebära en utsatthet för våld, såväl psykiskt som fysiskt. Det är även vanligt att föräldrar till barn med NPF-diagnos själva mår psykiskt dåligt på grund av den påfrestning det innebär, vilket i sin tur påverkar föräldraförmågan.

Under våren 2024 har Possibilities anordnat stödträffar för barn som har syskon med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Syftet med träffarna har varit att barnen, tillsammans med trygga vuxna, får träffa andra barn i liknande situation, får prata om vad det innebär att ha ett syskon med NPF och ha en rolig stund tillsammans. Gruppträffarna syftar också till att stärka självkänslan hos barnen och lära dem att hantera och uttrycka känslor. Varje träff har haft olika teman, som till exempel känslor, barns rättigheter och drömmar. Tanken har varit att på ett lekfullt sätt prata om viktiga ämnen som barnen inte har utrymme att diskutera på andra ställen. Upplägg och material till träffarna är utformat av psykologer.

Vi har fått oerhört fin feedback från både föräldrar och barn; barnen har uttryckt hur roligt det har varit att få träffa barn i liknande situation och föräldrarna har beskrivit hur viktigt det varit för barnen att få ha en egen trygg plats att vara på och få en paus från syskonet.

Vill du veta mer om våra stödgrupper? Maila till hej@possibilitiessweden.se


FRITIDSAKTIVITETER FÖR BARN SOM LEVER I FAMILJER MED MISSBRUK

Barn som har en förälder med missbruk har ett behov av stöd, och i detta projekt stödjer Possibilities meningsfulla fritidsaktiviteter för barn med denna livssituation. Detta sker i ett samarbete med stiftelsen Trygga Barnen som har självhjälpsgrupper för barn och unga i sina lokaler i Stockholm.

Barnen har själva fått uttrycka önskningar om aktiviteter som sedan har genomförts inom ramen för självhjälpsgrupperna. Det kan vara allt ifrån enklare aktiviteter som att gå och fika tillsammans, till att lära sig självförsvar. Aktiviteterna har varit mycket uppskattade, särskilt med tanke på att många av barnen inte har möjlighet till andra fritidsaktiviteter. Kommentarer som ”Det här är första gången jag är på ett café och fikar” värmer våra hjärtan och visar på hur mycket aktiviteterna betyder för barn som har en förälder med missbruk.


SOMMARLÄGER FÖR BARN SOM LEVER I FAMILJER MED MISSBRUK

Tillsammans med en lovlägerarrangör kunde Possibilities göra det möjligt för att antal barn som växer upp i en familj med missbruk, att få vara med på sommarläger sommaren 2023. Barnen fick själva välja vilken sorts sport de ville syssla med. Vi har fått mycket positiv återkoppling från nöjda barn och föräldrar. Lägren betyder mycket för barn som annars inte skulle ha haft den ekonomiska möjligheten att åka på läger.    


MASKROSBARN

Under sommaren 2023 fick ett antal barn som växer upp i en utsatt livssituation möjlighet att få göra roliga aktiviteter. Tillsammans med vår samarbetsorganisation Maskrosbarn såg Possibilities till att barn i utsatta livssituationer fick något roligt att berätta för klasskompisarna när de kom tillbaka från sommarlovet. Barnen fick själva önska aktivitet och högst upp på önskelistan stod besök på Gröna Lund och Liseberg.

Dagarna på nöjesparkerna var något som dessa barn inte annars hade fått möjlighet till och besöken blev väldigt lyckade.  


SOMMARLÄGER FÖR BARN SOM ÄR SAMHÄLLSPLACERADE

Sommaren 2023 anordnades ett läger för barn och ungdomar som inte kan bo hos sina biologiska föräldrar och är omhändertagna av socialtjänsten. Lägret är en möjlighet för dessa barn att få träffa andra barn i samma situation, uppleva gemenskap och glädje och få träffa trygga vuxna förebilder. Lägret delfinansierades av Possibilities och genomfördes av vår samarbetspartner, ungdomsorganisationen Knas Hemma. 

Möjliheten att få åka på läger betyder väldigt mycket för barn som är samhällsplacerade, genom den gemenskap med varandra som barnen upplever. Det är också en chans att få positiva vuxna förebilder, då alla lägerledare själva har erfarenhet av samhällsplacering. Lägret skapar minnen för livet och bidrar till en ljusare framtid för barn i en utsatt livssituation.  


BARN SOM BOR PÅ KVINNOJOURERNAS SKYDDADE BOENDEN

Barn till kvinnor som bor på kvinnojourernas skyddade boenden lever i en mycket utsatt situation. Dessa barn har bevittnat våld och/eller själva utsatts för våld. De har behövt lämna allting bakom sig – sitt hem, förskola eller skola, vänner, fritidsaktiviteter och det mesta av sina tillhörigheter.

Mammorna som kommer till kvinnojourernas skyddade boenden har ofta en mycket dålig ekonomi då de flesta även har utsatts för s.k. ekonomiskt våld, och de kvinnor som haft ett arbete blir tvungna att sluta på det på grund av skyddsskäl. Under tiden kvinnan och barnen bor på skyddat boende, ofta under flera månader, har barnen ett obefintligt socialt umgänge. De kan inte gå på förskola eller skola och barn i skolåldern får hemundervisning.

Personalen vittnar om att barnen har ett stort behov av att få göra någon form av fritidsaktivitet, för att få vara barn för en stund och tänka på något annat. Uppskattade aktiviteter är bland annat simning, att få gå på Skansen eller på lekland med mera. I många fall har barnen inte heller ordentliga kläder då flykten från hemmet ofta skett väldigt snabbt.

Possibilities har under 2023 samarbetat med två kvinnojourer i Stockholm och bidragit med ekonomiskt stöd specifikt till dessa barn. Personalen på boendena har sett till att pengarna används till fritidsaktiviteter, kläder och leksaker, beroende på var det funnits störst behov för det aktuella barnet.